lørdag 28. januar 2012

DEN SØRGELIGE SAGAEN OM EGERHALLEN I EGERSUND

Jeg kom nettopp tilbake fra en tur i Egerhallen på Eie. Det var en usigelig trist opplevelse og sørgelig eksempel på en ansamlig varer i et kalt og ukoselig miljø. 2.etasje burde vært vist landet over som selve skrekkeksemplet hvordan det ikke skal gjøres.
Da Egerhallen startet på 1970-tallet var den det første varehus i Rogaland- en sensasjon. Den første tiden gikk det bra. Ikke minst fordi vi hadde supermarkedet Helland Mat som enerådende uten Rema, Kiwi og det hele. Men den glansperioden varte ikke så veldig lenge. Det gikk gradvis nedover ettersom det i Rogaland som i resten av landet dukket opp virkelige varehus.
Da Kvadrat etablerte seg ble mini-varehus som Egerhallen fullstendig parkert. Minivarehusene var hverken det ene eller det andre. De ramlet midt mellom Kvadratgigantene og bysentrumenes fortsatt spesielle sosiale handelsmiljø
Neste eier i Egerhallstafetten var entreprenørfirmaet B&G. Egerhallen ble rustet noe opp, men det var egentlig intet annet enn å påføre en sliten gammel hore nytt lag med pudder og lebestift. På tross av subsidierte husleier ble det etterhvert glissent.
Neste stafettdeltaker var en bergenser som skulle gjøre det store kuppet. Det ble installert rulletrapper fra parkeringshuset opp i første etasje og videre rulletrapp opp til 2.etasje. Det ble slått voldsomt på stortromma. Opplegget var tydeligvis  for utbyggeren å gjøre et kupp ved å selge det videre med størst mulig fortjeneste. Men etter en stund innhentet den brutale handelsvirkelighet Egerhallen. Det ble etterhvert like tomt i hallen som før.
Sistemann i stafetten har nå fått inn Elkjøp som bør trekke en del ekstra kunder. Og det var nettopp Elkjøp jeg ville se nærmere på og sammenlikne med miljøet de hadde i Perrongen. I Perrongen var det et virkelig godt Elkjøpmiljø. Men for de ansatte var det tungvint med to etasjer.
Det er ingen tvil om at for de ansatte har det blitt en mye lettere arbeidssituasjon. For meg personlig var hele den koselige gamle atmosfjæren helt borte. Det ble rett og slett for mye følelse lagerhall m/varer. Følelsen av en viss tomhet ble forsterket av den forskrekkelige 2.etasje. De som arbeider i de par butikker som er tilbake i tomheten burde ha ødemarkstillegg.
ICA plassert vegg-i-vegg med Elkjøp skal ikke vente seg alt for mye drahjelp.Kiwi og Rema sammen med Eikunda og særdeles handelsvennlige Spar i Svanedalsgården har  fullstendig kontroll.
En ting er sikkert. Hvis ikke den nåværende eier av Egerhallen klarer å fylle opp 2.etasje snarest er det et bevis på at Egerhallen har en meget usikker framtid. Den som lever får se.