tirsdag 31. januar 2012

SAUDA, SOKNDAL ,DETROIT OG EASTMAN KODAK

I 1964 hadde Sauda 6157 inbyggere. I 2012 er antallet 4723. Katastofal tilbakegang.
I 1964 hadde Sokndal 3477 innbyggere mot 3266 i 2012. På stedet hvil i 50 år!
I samme tidsrom økte Gjesdal fra 3324 innbyggere til 10723!

I 1960 hadde Detroit to millioner innbyggere. I dag har den tidligere bilby 800000 innbyggere og et område større enn San Francisco ligger som ødemark midt i den tidligere stolte bilby.
I 1980 dominerte Eastman Kodak kamerafilm verden over og hadde nesten monopol- tilnærmet 100 %. Firmaets arroganse var like stor som pengesekken- enorm! I disse dager er Eastman Kodak konkurs. Fullstendig utkonkurret av utviklingen og Fuji Film.
Hvor vil jeg hen med disse sammenligningene? Jeg vil bare vise til at firmaer, lokalssamfunn og byer som ikke konstant er orientert mot de store utviklingstrekk i verdenssamfunnet, vil en dag bli stående igjen på perrongen når siste toget har gått.
Japanske biler ble i sin tid sett på som en vits i Norge og den vestlige verden forøvrig. For ikke å snakke om da de koreanske entret banen for få år tilbake. Idag er både Toyota og Hyundai blandt verden 5 største bilprodusenter.
Jeg minnes ennå da sportsbransjen i Norge oiet seg over utenlandske ski som  attpåtil ikke var laget av hickory!
Idag er der en skifabrikk tilbake i skilandet Norge hvor skiløping for mange er både religion og kjerneidenditet. Fabrikken heter Madshus og er på utenlandske hender.
Når det gjelder presentasjon av produktet ski glemmer jeg aldri det jeg opplevde på Ispo vintersportsmesse i München i 1974.
Salgssjefen for en av de norske skifabrikantene hadde vært på fylla hele natten og var i sterk bakrus på standen og oppførte seg deretter.
Representantene for en annen meget traust urnorsk skifabrikk satt i sin fineste stas på sin stand med brosjyrer i stabler på bordet. De satt rett opp ned med helt uttrykksløse steinansikter.
De østerriske skiprodusentene på sin side kjørte fullt show på sine stands med musikk og dansende sexy mannekenger! De hadde forstått hvordan det skulle gjøres!
Er det noen som husker hvordan de norske skipuritanerne oppførte seg da det ble innført skøyting i langrenn ?  For ikke å snakke om da en SVENSKE innførte V-stil i skihopp! Jeg tror jeg stopper der i denne omgang.