lørdag 4. februar 2012

SLAVEHANDELEN I BRASIL, MELLOM-AMERIKA OG USA

I det meget renommerte tidskriftet The Economist var forleden en meget interessant artikkel om dagens situasjon for de mørkhudete i Brasil. I samme artikkel kom det også (for meg) fram oppsiktsvekkende tall.
I perioden mellom det 16. og 19. århundre ble det fraktet 10.7 millioner slaver over havet. 4.9 millioner havnet i Brasil, 5.4 millioner i Mellom-Amerika og "bare" 400000 i USA.
Mens slavene i USA ble isolert i gettoer var det motsatte tilfelle i Brasil. De mørke og lyse omgikkes hverandre i hverdagslivet hvilket har resultert i alle varianter av fargeskalaen mellom hvit og svart. Det betyr igjen at mens det i USA er det rundt 12 % av befolkningen som regner seg som svart er det tilsvarende tall i Brasil 51 %.
Raseundertrykkelsen i Brasil har aldri vært så brutal som i USA. Ku Klux Klan hadde i Brasil vært helt utenkelig. Men rasismen i Brasil har vært mer indirekte. De svarte har stort sett stått  utenfor høyere utdannelse. Dette endrer seg nå.
Utviklingen illusterer The Economist med å vise til at mens flypassasjerene tidligere innenlands i Brasil var bortimot 100% hvite, så er billedet i dag fullstendig endret. Nå er raseblandingen på flyene tilnærmet likt som det er på landjordens Brasil. Et annet moment i samfunnsutviklingen i Brasil er at her som i resten av verden stormer kvinnene fram og nekter å være fødemaskiner mere. Som to meget sexy unge damer sa under intervjuet :" Vi har stengt igjen "fabrikken". Nå bruker vi P-piller og bestemmer selv!" Og dette i et av verdens mest katolske land!

Jeg vil avslutte med å mimre om de to mest sjokkerende opplevelser jeg hadde i barndommens Egersund.
1. Det var første gang jeg så en dame kjøre bil. (Vi unger sprang etter henne og pekte mot bilen.)
2. Første gang jeg så en neger. Og han var kullsort!!

Verden er i endring. Nå kjører damene til og med trailere! Hvor skal dette ende?

Til alle mine blogglesere. Ha en strålende week-end- med eller uten P-piller!