onsdag 22. august 2012

EVENTYRTUREN I SØNDRE HORDALAND

Jeg skulle blogget dette på mandag, men DA fikk jeg en velkommen "ri". Og det var at jeg brukte hele mandag og tirsdag til totaloppussing av sykkelverkstedet. Så strøkent som nå har det ikke vært i mine mange,mange år som sykkelreparatør. Det er rett før jeg ifører meg hvit frakk der inne.
Så tilbake til søndagens eventyrtur i søndre Hordaland. Etter den beskrevne overdådige frokost på Maritim i Haugesund bar det strake veien over Stord til Sandviksvågen. Stord er en så naturskjønn øy at den er en egen reise verdt!
Det er sandelig også ferjeturen fra Sandviksvågen til Osøyri ! Der du krysser Bjørnafjorden har du fri sikt til Folgefonna! På en solfyllt dag kan du gjennom kikkerten oppleve Vest-Norge på sitt mest magiske. Et natursyn i verdensklasse!
Ankommet Osøyri kjører du langs Samnagerfjorden til Samnanger i bunnen av fjorden. Akkurat denne strekning bærer bud om hva du kan vente deg senere på din ferd til Voss. Landskapsdimensjoner, landskapsdimensjoner av et slag som må imponere enhver rogalending. Strekningen Trengereid -Dale forsterker landskapsdimensjonene som du opplever det mellom alle tunnellene (mange!). En stopp på Dale anbefales. Der kan du sammenlikne størrelen på bygningene til Dale fabrikker og bebyggelsen omkring. Du snakker om at et tettsted var i sin tid helt avhengig av (nesten) en eneste arbeidsgiver! Men jeg kunne ikke bodd i Dale. Jeg hadde blitt kvalt mellom de trange og mektige fjell.
Natursymfonien fortsetter på ferden til Voss! Og her stopper du på Fleischers Hotell og inntar et bedre måltid på terrassen med det overdådige utsyn i alle retninger. Her er kultur, historie,geografi og matkunst baket sammen til et minne for resten av ditt liv! Spesielt hvis du i tillegg har praktfullt vær!
Når du neste år tar denne turen, kjører du over den nye Hardangerbrua som skal være ferdig i juni 2013. Gott'a'banen for en utsikt du da vil få i alle retninger! Spesielt for passasjerene i bilen som ikke må konsentrer seg om kjøringen.
Ferden videre til Ullensvang er en naturparadisk drøm hvis du kjører i mai under fruktblomstringen med Folgefonna i bakgrunnen. Ta deg en liten kaffestopp på balkongen i ærverdige Ullensvang Hotell.
Strekningen Ullensvang- Haukeliseter er strekningen fjord-FOSSER-høyfjellsplatå. Siste rast er Haukeliseter med rømmegrøt (hvis du ikke er for sen). Du er nå i Telemark.
Haukeliseter-Setesdalen-Brokke-Suleskard er en fin avrunding før du tar fatt på den siste og noe trøtte strekning til Egersund. Det er igrunnen greit. Du annammer ikke mer overveldig natur på EN dag.
Det som er viktig på denne tur er at du tar første ferje kl 0700 fra Mortavika og at det skjer i det lyse tidsrom i begynnelsen av juni. Da er det grønt overalt og snøsmeltingen er på sitt mest intense. Alt i alt en magisk naturopplevelse for livet som du anbefales å dele med tilreisende venner fra andre himmelstrøk.
I sin tid ble en verdenskjent opera beskrevet som "en eneste lang paradisisk drøm".  Hva angår en endags tur som denne finner jeg ikke noen bedre beskrivelse. Bestem deg nå, i dette øyeblikk!