onsdag 23. april 2014

Har en gud skapt universet?

I går opplevde jeg et to timers opptak fra en fantastisk debatt mellom mange krystallklare hjerner (jøder, muslimer,ateister og  kristne)vedrørende Gud og Universet. Den ene fløy var helt overbevist om at Gud hadde en finger med i skapelsesprosessen. Den andre var av stikk motsatt oppfatning. Begge sider hadde svært gode argumenter.
Det de aller fleste var enig om var at universet oppsto for 13-14 milliarder år siden og vår egen Melkevei for rundt 4 milliarder år tilbake. Videre var det enighet om at det ville ikke vært mennesker på jorden i dag hvis ikke en diger metoritt hadde kratsjet inn i dagens Mexico for rundt 70 millioner år siden. Følgene av denne katastrofen var at dinosaurene og alle andre øgler ble utryddet.
Det banet vei for utviklingen av pattedyrene som i sin mest avanserte form heter mennesket. Forløperne til det moderne mennesket vandret ut av Øst-Afrika for 200000 år siden.
Det mildt sagt sjokkerende er at en forbausende stor prosent av innbyggerne i USA i 2014 tar skapelsesberetningen i Bibelen helt bokstavelig. Og det er at Jorden ble skapt 6 dager for 6000 år siden. Det er mange av de mest bibeltro i Norge også som deler denne oppfatning.
Men det som var mest interessant med debatten var om det var en gud oppi det hele, uansett hvor lang tid det gikk med til å skape Universet, Melkeveien og mennesket.

Jeg registrerer bare at mennesket har for første gang  i sin historie på jordkloden skapt den samme gud over hele verden som alle ligger på kne for og tilber hver eneste dag. Og den guden heter mobiltelefonen.
Og ingen gud har noensinne hatt så totalt et grep på sine disipler. Ingen gud har noensinne blitt så totalt og altoppslukende tilbedt. Ingen narkotika har blitt så vanedannende.
Jeg er redd for at denne gud og slavedriver vil ødelegge mennesket som vesen innvendig og at vi alle vil vandre rundt som roboter i framtiden, uten fantasi og drømmer. Og uten å ha den sosiale kompetansen til å ha venner på "gamlemåten", men bare klikker på Facebook for å registrere hvor mange likes vi har fått den siste timen.
Nå harselerer jeg og overdriver  veldig, for mobilen er helt nødvendig i et moderne samfunn. Spørsmålet er bare, er det vi mennesker som skal kontrollere dette fantastiske instrument, eller er det mobilen som skal kontrollere oss selv og våre korte liv på kloden totalt?