onsdag 18. mai 2011

Brøndums Hotell, Sæby Kirke og Galleri Nord

Brøndums Hotell rendyrker sin profil og er i rivende utvikling. Nå nytes den gedigne frokost i egen fløy ved siden av haven med lysthus, hvite trebenker og bord og en anelse English Garden.
Den aller beste tid å besøke Skagen med Brøndums Hotell som base er fra midten av mai til rundt 20. juni. Da har du det hele for deg  selv. Rommet bestiller du på internett og oppdager ved ankomst at din bestilling av værelse er sirlig innført på den gammeldagse måten i en oversiktlig protokoll.
Jeg ankom i øsende regnevær, gikk innom den lokale baker og kjøpte 6 -seks- søndagsaviser (totaltykkelse ca. 10 cm), ankom rommet med den gedigne vask og var tilbake 100 år i tid. Hotellet har blitt forsiktig renovert for ikke å ødelegge sjelen, men på det kulinariske området trenges ingen renovering. Nok en gang- unn dere en reise dit. Det er en av de hotellopplevelser du må få med deg i Norden før du dør.
Når du har fordøyet Skagen,Grenen, Skagen museum rett over hotellet med enestående billedsamling og det øvrige, så har jeg et par forslag på veien hjem mot siste ferjeavgang i Hirtshals for Color Lines Superspeed
Først spaserer du helt nord i Danmarks lengste handlegate i Frederikshavn. Der vil du blandt stadig flere tomme lokaler finne Galleri Nord. Det er i en tidligere sykkelforretning og anbefales på det varmeste for også helt "vanlig" kunstinteresserte. Der  er noen magisk flotte landskapsmalerier tilsalgs.
Ikke minst maleriene av nordmannen Steen L. Petterson. Han er bror til Per Petterson. Han vant Nordisk Litteraturpris med boken "Ut og stjæle hester" og er nå en internasjonal celebritet. Brorens bilder var meget forsiktig priset, så her kan noen og hver gjøre et varp. Bare det  å vandre inne i Nordisk Råd sitt to etasjers store utstillingslokale var en lettere magisk opplevelse. Kjøp ikke aksjer, men landskapsmalerier herfra som garantert vil stige i pris. Og dette galleri er åpent på alle hverdager.
Hvis du skal forsterke den magiske stemning fra Galleri Nord så kjører du de få kilomer syd til den overmåte danske og idylliske småby Sæby. Parker ved kirken, gå med andakt inn i en av Danmarks aller flotteste kirker og kirkeopplevelser og du fornemmer det overjordiske og magiske slektskap mellom maleriene i Sæby Kirke og  maleriene i lysets tempel Galleri Nord i Frederikshavn.
Etterpå drar du ned til havnen og nyter en overdådig buffet av havets delikatesser med majestetisk havutsikt i tillegg. Da har du fått oppleve en oval superweekend med kulturelle høydare så rikt og intens at ettersmaken vil vare enda lenger enn en av verdens luksusrødviner, eksempelvis Chateau Petrus.
For min egen del avsluttet jeg med å la Sølvpilen få strekke seg virkelig på motorveien. Sølvpilen ville først mot Aalborg og så nord mot Hirtshals for å få nok trening . Trafikken gled lett med fin kjøring i rundt 130 km. Men så kom det en obsternasig rogalendeing (RH skilt) i et Audimonstrum og feide forbi i indre bane.  Og DA våknet Sølvpilen . Med lynrask akselerasjon ble Audien snart henvist til ytre bane. Man peller ikke Sølvpilen på nesen ustraffet. Hvor fort gikk det for seg?  FORT.