lørdag 21. mai 2011

Frokost, Rica MARITIM HOTELL, Haugesund = elitedivisjon!

I Hine Hårde Dage overnattet jeg en gang på det nåværende Rica Maritim sammen med en meget delikat dame fra Sverige som i tillegg var nordisk mester i turn. Long, long, akk så long time ago!
Så gikk det mange år , og Haugesund og Maritim Hotell gikk i glemmeboken . Men rundt år 2000 gjenoppdaget jeg både Haugesund og Maritim. Og denne gang var det kulinariske delikatesser som gjenoppfrisket mine lyse minner fra dengang da. Det var et meget rikholdig frokostbord som fikk meg hektet fullstendig. I tillegg var mottagelsen og gjestfriheten i resepsjonen  helt i stil med det overdådige frokostbord. Minst en gang i året må jeg ha en privat pilegrimsreise dit en søndag morgen i mai/juni.
Min oppskrift er som følger. Ta første ferje kl. 0700 fra Mortavika. Overfarten er en liten feriereise i seg selv. Så er du i Haugesund mellom 0800 og 0830. Byen er nærmest folketom slik at parkering er lett å finne i området rundt et av landets mest særpregede rådhus. Bare dette rosa byggverk er verdt en reise i seg selv.
Du går inn i resepsjonen og betaler  for frokosten som muligens er Norges beste frokostkjøp. Sikre deg bord mot Smedasunnet og- for all del- ta deg goood  tid å nyte både frokost, naturomgivelser og det gratis menneskelige teater i frokostsalen.
Deretter rusler du langs bryggen til endes, opp en bakke forbi Strandgaten og entrer den legendariske Haraldsgata . Den hadde samme status i sin tid på Haugalandet som Langgata hadde i Sandnes og Sør-Rogaland. Men som traktoren i sin tid fortrengte hest-og-kjerre, så har også kjøpesentrene på Haugalandet faret hardt med en Haraldsgate som nå bare er en skygge av seg selv. Butikkeierne der prøver desperat å møte den steinharde konkurranse med lengre åpningstider. Det hjelper ingenting. Så lenge det ikke finnes nok parkeringsplasser - og parkeringen koster skjorta- er det lett match for storsentrene. Der er alt på en plass, det er parkering gratis og du går tørt og lunt uansett været utenfor. Eneste løsning er ekstrem spesialisering for å overleve for de tradisjonelle butikkene.
Når du har ruslet videre rundt og gjordt deg virkelig kjent med hovestaden på Haugalandet, foreslår jeg en utfart til Skudeneshavn. Nyt trehusbebyggelsen og det hele. Så når du da omsider returnerer til din base i Sør-Rogaland har du utvidet din rogalandske horisont og idenditet.
Den meget vennlige mottagelse hver eneste gang på Rica Maritim Hotel gjør at jeg har fått et meget sterkt forhold  til  Haugesund og befolkningen der. Så Maritim og staben der er så  særdeles gode ambassadører for Haugesund at de burde vært utnevnt til æresborgere av byen.
Siste gang i 2010 jeg besøkte Maritim sa jeg til den meeeget attraktive damen i resepsjonen: " Nå har jeg kjørt helt fra Egersund for å oppleve den årlige- og helt- nødvendige frokost på Maritim" Hun reagerte med å forlange en pris som var så latterlig lav, at jeg måtte spørre om dette var riktig pris. Hun svarte:" du var så søt og inpirerende at for deg er det riktig pris." Jeg var ikke helt sikker på om jeg skulle ta dette "søt" som et kompliment eller fornærmelse."  Uansett- Rica Maritim Hotell og staben der er solid forankret i mitt indre til dagers ende.