mandag 30. mai 2011

Kraftige sykkelbremser foran kan være livsfarlige

Da DBS fortsatt produserte sykler i Norge kom DBS aller beste mening opp med forsterkede trommelbremser foran. Jeg så med en gang at de var så effektive at de faktisk kunne være livsfarlige hvis du panikkbremser foran. Du kunne risikere å gå på hodet over styret. Jeg fikk viderebringe dette til folket i en helsides artikkel i Dagbladet.
Dette resulterte i at jeg fikk telefonoppringinger fra personer rundt omkring i Norge som hadde opplevd dette selv med tildels store utgifter til tannlege.  Med de moderne skivebremser er denne problemstillingen forsterket."Brukket kjeve, ødelagte tenner er bare småtteri. Brukket nakke og lammelser resten av livet kan være resultatet for de mest uheldige". Dette er sitat fra en meget erfaren sykkelreparatør som uttalte seg nylig i bransjens fagblad.
For vanlige hverdagssyklister vil jeg på det sterkeste advare mot skivebremser foran. De er rett og slett for effektive.Som bakbremser er de derimot helt på sin plass. Så hvis du har offroad er den ideelle kombinasjonen skiverbremser bak og vanlige bremser med klosser foran. Da oppnår du det beste av to verdener.
Bremseeffekten foran er mange ganger den bak, men bak slites klossene mye fortere enn foran. Jeg gjentar- skivebremser bak og klosser foran
Og når jeg først er i gang- sjekk at hjulene er så rette som mulig hvis du du har felgbremser. Skjeive hjul reduserer bremseeffekten og klossene slites mye fortere. Og nedslitte  klosser (jernet kommer fram) spiser felgen slik at du må forberede deg på kjøp av nye hjul. Å kontrollere hjul og klosser regelmessig er en meget fornuftig bruk av tid.
Hvis du har mye bakker og derfor fornuftig nok har pedalbrems anbefales topp felgbremser foran med de beste klosser. På den måten kan du avlaste pedalbremsen som kan gå en smule varm og brenne fettet ved langvarig oppbremsing
Dette var noe tørt stoff, men det er viktig å få brakt dette videre til flest mulig. Så jeg anbefaler mine blogglesere å sende dette til alle sin facebook-venner..