lørdag 14. mai 2011

Legendariske Brøndums Hotell, Skagen, Danmark

Resten av Cuba-opplevelsene arkiveres nå på bloggen sammen med andre store opplevelser rundt omkring i verden for å publiseres fortløpende. Min blogg er nemlig et norgesprosjekt med base Egersund.
Søndag  morgen reiser bloggen til Skagen og kommer hjem om morgenen 18.mai. Målet er det over 100 år gamle Brøndums Hotell i Skagen som i sin tid var base for en livlig kunsterkoloni; ikke minst de mest berømte  malerne i Danmark gjennom tidene.
For de som ønsker å opplever noe annet enn de vanlige hotellene, reis til Brøndums Hotell. Du har en følelse av å være tilbake i en helt annen tidsalder. Du går opp den knirkende trapp etter å ha sjekket inn hos resepsjonisten i det knøttlille kaninbur. Det finnes kun håndvask på rommene, og gulvet er tildels skjeivt. Tapeten er fra en annen og blomstrende tid. Med det er gullende rengjordt. Dusj og toalett et ute på gangen. Når du stressende nåtidsmenneske har annammet atmosfæren her vil du alltid lengte tilbake. Du trenger ikke spa ettersom du får gratis sjelelig spa her i denne ubeskrivelig avslappende atmosfære. Her er du iallefall for en stakket stund 100% tilstede i ditt eget liv.
Restauranten med sitt gedigne møblement forteller i klartekst at her inne er mobiltelefoner en himmelropende bespottelse. De første årene jeg var her, var det findress som gjaldt til kveldens overdådige måltid. Men nå har forfallet satt inn. I fjor stilte en del av gjestene i- hold dere fast- med vulgære joggesko. Selv om dress kun er på mitt legeme i begravelser, så er for meg klassiske lærsko en selvfølge her.
Første gang for en del år tilbake da jeg skulle nyte morgenmaden (frokosten) sto jeg og fomlet med den roterende ostehøvel med de knivskarpe strenger som kutter osten opp i skiver. Mens jeg sto og klødde meg i hodet kom en tjener (kelner) ilende til og forklarte meg teknikken.
Den samme kelner kunne berette en interessant historie vedrørende denne avanserte roterende ostehøvelen. Han fortalte at to velhavende venninde-enker rundt 80, hvert år, inntil de gikk ut av tiden, bodde på Brøndums i den travleste turistsesong i juli. De var de første ved frokostbordet hver morgen. Og deres stambord var så nær ostehøvelen som mulig. Der satt damene med øredobber, perlebånd og det hele i de tre-fire timer frokostbordet varte og nøye studerte gjestenes forvirring når de skulle ha osteskiver. Dette ga dem overmåte underholdning.

Dette som et lite tips. Når du først er på Brøndums er det en selvfølge at du spaserer ut på Grenen hvor Skagerak og Kattegat møtes. Ikke bare nyt den overbefolkede korte vestlige strandstrekning. Gå videre mot øst etter du har stått ytterst på Grenen. Da er det bare deg, et overdådig fugleliv og masse forskjellige fartøyer. Etter denne eksersis smaker fyllt spetteflyndre m/reker ekstra himmelsk i Brøndums tidløse etablissement. Bon Voyage!
.