lørdag 12. januar 2013

Tønes er fortjent på vei mot noe stort.

Frank Tønnesen , "Tønes", kjenner jeg meget godt. Og hvis det er noen i Dalane som nå fortjener den suksess han opplever, så er det sandelig han. Og det er ikke tilfeldig at han kommer fra selveste kulturkommunen i Dalane, Sokndal.  Hadde han hatt bakgrunn i Egersund tviler jeg sterkt på at dette var mulig.
Årsaken til dette er enkel. En dame , opprinnelig fra Sokndal, ga meg forklaringen. Hun hadde flyttet fra Sokndal som 15-åring til Egersund. Jeg spurte henne (kjenner henne meget godt) om hvordan hun opplevde forskjellen i mentaliteten. Svaret kom kontant: "Sokndal er et mye rausere samfunn en Egersund!" Jeg forstår perfekt hva hun mener.
I min barndoms Egersund var standarduttrykket: "Du må fan iche komma hør å tru du e någe". Og dette er vel Egersund i et nøtteskall.
Når du som jeg er innfødt "sterktroende", blir du aldri ekte nordmann. Det ser jeg tydeligvis når det kommer til 17.mai. Den dagen var noe vi var lært å holde oss borte fra, ettersom det var de "ugudelige" som feiret denne "syndens" dag. For meg hadde denne bakgrunn den store fordel at jeg måtte i voksen alder omdefinere hele min idenditet. Jeg var en Bjerkreims-rogalending som bodde i Egersund. Men først og fremst var jeg et menneske som alle andre mennesker på kloden.
Blir du for mye Egersunder, så blir automatisk alle andre på kloden fremmede ikke-egersundere.  Det beste botemiddel mot dette er å reise mye og treffe mange interessante mennesker.
Nå er som kjent fortiden et helt annet land. Det gjelder også Egersund av i dag i forhold til før. Men desverre er det fortsatt rester av småligheten og surheten den dag i dag blandt den eldre generasjon. Det er alle innflyttere (fra resten av Norge og utlandet) pluss de unge som gjør at Egersund i så måte blir et stadig bedre samfunn å bo i. De få sure representantene for det gamle bygdedyret er i grunnen verneverdige.
Sokndal har frembragt Tønes og Bodil Arnesen. Sauda har Bjørn Eidsvåg og Namsos har Åge Aleksandersen. Det må faktisk være en grunn til at Egersund ikke har fått fram en eneste forfatter eller sangartist på nasjonalt nivå.
Kan det være at " du må fan iche komma hør å tru de e någe" fortsatt lever i beste velgående, men i mer moderne utgave?
Nok en gang, som Citta Slow ambassadør gleder det meg langt inn i sjelen at Tønes nå får full uttelling for sitt unike talent. Han er sandelig ekte vare. Han skal være veeldig glad for at ble født i Sokndal som har den nødvendige varme og raushet som fruktbar jord for at slike sjeldne talenter skal få utvikle seg.  Det er sandelig ikke tilfelle i alle kommuner i Norge hvor det destruktive bygdedyret måtte regjere og stjele livsgnisten.

Forøvrig, og merk dere den! En fjorten årig komfirmant ble spurt om hva han syntes var det verste tyveri. Svaret var :  "Det er å stjele et barns drømmer.
Og jeg kan for egen regning tilføye at for et slikt livsødeleggende tyveri finnes det ingen forlatelse.

Sokndals befolkning stjal aldri drømmen fra Frank.