tirsdag 19. juni 2012

NØDVENDIGE SPRÅKKUNSKAPER OG LEKRE DAMER PÅ EM-TRIBUNENE

I både Aftenbladet og Aftenposten av i dag tar de opp det uhyre viktige for fremtidens arbeidstakere at de behersker engelsk. Og selv det er ikke nok. Et tredje språk trenges også, enten tysk, spansk- og for framtiden også russisk og ikke minst kinesisk.
For å lære å lese, høre og snakke fremmedspråk flytende er forutsetningen at du har lært norsk grammatikk SKIKKELIG. Der hadde vi i en av de lokale sekter er stor fordel. Vi var få i klassen, og på skolen gikk vi for å LÆRE. Ikke for å ha det moro. ( Det hadde vi i frikvarterene).
Da jeg gjorde kvantespranget (takket være min vidsynte fader) til middelskolen og "verdens ugudelige børn" hadde jeg solid grammatikalsk grunnlag for å lære engelsk, og ikke minst tysk. Mitt liv hadde vært UENDELIG mye fattigere uten å kunne kommunisere på disse to språk. I praksis betyr det at jeg kan reise til engelskspråklige land og føle meg helt hjemme.  På mine månedlange ekspedisjoner til New Zeland snakker jeg ikke et eneste norsk ord og kommer ikke på at jeg er i et fremmed land. Det samme i en stor grad med tysk og tysktalende land.
Faktisk er solide engelskkunskaper en absolutt forutsetning for å kunne fungere i et stadig mer internasjonalt samfunn. Reiser du på egen hånd MÅ du forstå hvert eneste ord som blir opplyst over høytalerne på flyplasser o.l., ellers kan du være ille ute.
Men som med alt annet- du må regelmessig vedlikeholde en kunnskap ellers forsvinner den. For min egen del har jeg abonnert på Time, Newsweek og ørten andre engelske og amerikanske magasiner i snart 50 år. En fordel med å kunne tysk er at jeg får inn alle EM-kampene i fotball fra de to topp kvalitets tyske kanaler ZDF og ARD.  Jeg foretrekker de tyske sendingene ettersom kommentatorene her har et mer behagelig stemmeleie enn en del av de norske som jeg synes skriker for mye.
En fordel med å drive den helspesialiserte geskjeft jeg har i dag er at jeg i ferietiden får anledning til å praktisere tysk og engelsk daglig. Om hollenderne, tyskerne, østerrikerne, sveitserne, amerikanerne eller engelskmennene kjøper noe inne i Saloonen bryr jeg meg døyten om. Det viktigste er at jeg klarer å "utnytte" dem i språkøyemed.
Jeg er klar over at jeg til det kjedsommelige har vært innom dette emnet på bloggen tidligere. Det får ikke hjelpe. En godt råd kan ikke gjentas for ofte.
En annen fordel med å beherske flere språk er at det er den beste motgift mot at hjernen tidlig aldres og sløves. Det verste du kan gjøre mot hjernen er å IKKE aktivisere den.
Og hjernen er den eneste muskel du alltid kan holde ung. Og da skal den ha endel motstand. For går ting for lett, blir du fort dum.
For øvrig er jeg for tiden SÆRDELES opptatt av EM i fotball. Kampene i seg selv er maks avslapning å beskue, men det menneskelige sosiale drama på tribunene er det som gjør det i tillegg til en uforglemmelig sosial happening. Å se alle de glade og engasjerte ansiktene er den beste motgift mot ethvert tilløp til SSS (Surhet, Stakkarslighet, Smålighet) i lokalmiljøet.
Hvem vinner finalen? Hvis disse lagene ikke slår hverandre ut i kvartfinalene blir semifinalene oppgjør mellom Tyskland, Portugal, Spania og - England!  Og så blir det finale Portugal- England!
Den som lever får se.
Det er også gledelig å se på tribunene at stadig mer (akk, så lekre) damer gleder øyet til alle oss 100 % heteroseksuelle!  Frimerkesamlig er ikke helt min greie.
Heia England!!!