fredag 3. juni 2011

Flekkefjord sentrum dør, Farsund kjemper og Lyngdal ekspanderer

Kristi Himmelfartsdag besøkte jeg av profesjonelle årsaker sentrum i Flekkefjord, Farsund og Lyngdal. Det ga meg en aha opplevelse når jeg sammenlikner med Egersund sentrum.
Etter totimers frokost på Maritim i Flekkefjord ga byvandringen meg et lettere sjokk. Det var så mange tomme lokaler at det lå handelsmessig en dødsstank over sentrum. Borte ved den tidligere jernbanestasjon ligger et av Norges mest forpjuskete "shoppingsenter". Jeg har tidligere vært inne og erfart dette selv. Men dette "senter" er med og vrir  kniven ytteriligereFlekk rundt i  gamle Flekkefjord sentrum. At man i motsetning til Egersund må betale for å parkere i sentrum jager kundene enda mer på dør.
På vei til Farsund stoppet jeg på kvalitetshotellet Farsund Fjordhotell. Det var helt dødt både på hotellet og hotellets parkeringsplass utenfor. Dette er bare nok et tegn på hvilke utfordringer distriktshotellene i Norge står overfor. Selve sentrum i Farsund består av en  liten flate nede ved havnen og bakker,bakker. De butikkene som ligger spredt her hører til en annen tid. Men Farsund har klart å utvide det flate sentrumsområde med utfylling, moderne butikker og plenty gratis parkerinsplasser. I likhet med Egersund finnes ingen parkeringsautomater. Men koselige Farsund har fått til en topp gjestehavn som ifjor ble kåret til topp i Norge.
Bomstasjon har gitt Farsund  en idyllisk og meget effektiv forbindelse med Lyngdal. Det tidligere "strekket" var en "kjerresti" i sammenlikning. Så her var bomstasjon fullstendig riktig løsning. Problemet er at det koster for befolkningen kr. 25 hver vei. Og det kan bremse handelslekkasjon til Lyngdal sentrum.
For Lyngdal sentrum er ingenlunde et veikryss. Jeg fikk fullstendig bakoversveis av utviklingen. Dette er faktisk en "by" med like stort utvalg som Egersund sentrum. Her er nye forretningsbygg overalt med nytt shoppingsenter inkludert. Mens Flekkefjord og Farsund virket noe "døde" denne helligdag, var det fullt trøkk i Lyngdal. Men mens Flekkefjord og Farsund har "sjel", så er det for meg Lyngdal det motsatte. Det er materialistisk og overfladisk og passer for de moderne kjøperoboter som vet rabatt og pris på alt, men verdien av ingenting.

Jeg hadde et ærend til Lindesnes fyr og måtte sammenlikne disse tre "byer" med Egersund. Egersund har en framtid som få i kraft av sin beliggenhet, bebyggelse og historie. I Lyngdal hadde jeg følt meg fremmedgjordt og i Flekkefjord og Farsund hadde jeg følt meg i "ødemarken", deres mange kvaliteter til tross.
Helt på tampen må jeg få gi fortjent gratisreklame til de solide damer på Lindesnes Gjestehus i Spangereid. Damen i souvenirbutikken på Lindesnes anbefalte på det varmeste å innta middagen der ettersom de der hadde "solid og skikkelig mat". Jeg ankom rett før de stengte kl. 1600, men de hadde en porsjon kjøttkaker igjen. Og den var sandelig skikkelig og gammeldags solid. Etter middagen ga de ferme,blide og serviceinnstilte damene beskjed til de fire av oss i lokalet at det var bare gratis å forsyne oss av desserten før de bar den ut. For flotte omgivelser, bunnsolid service og middag , alkoholdfritt øl, kaffe og dessert ble regningen på kr. 136,-!  Jeg trodde ikke slike steder fantes lenger. Så husk dette neste gang  etter du har vært på fyret