lørdag 18. juni 2011

Vejle sentrum som en stresset , overfyllt marokkansk basar

På min siste tur i vårt blide naboland Danmark var jeg i embeds medfør få timer i Vejle sentrum. Vejle har rundt 50000 innbyggere og må ha Nordens mest intense gå/handlegate. Muligens Fredrikshavn har Danmarks lengste  i så måte, men trøkket er så uendelig  mye mer konsentrert i Vejle. Jeg har også sammenliknet Vejle med Aalborg, men sistnevnte kan ikke konkurrere med Vejle i så måte.
Det var fem år siden sist jeg var i Vejle , og mye hadde forandret seg. I enden av den intense gågaten hadde de nå bygget et stilig/iskaldt shoppingsenter integrert med et parkeringshus i tre etasjer som rommet ca 500 biler. Innvendig var butikkene stilige, men glatte,iskalde og lite befolket. Hva gjør så gågaten for å konkurrere med dette opplegg?
Joda, de har forsterket de forsøplingstendensene jeg så for fem år siden. Nå var hele gaten en dumpingplass for et lite hav av tekstiler,sko,duppeditter pluss ting og tang som ingen har bruk for.  Helt typisk var et langbord utenfor en av de fordumst "seriøse" fagbutikkene. Det var dekket med en haug med sko til kr. 100,- pr. par. Med krigsbokstaver var da også bordet presentert som " gå-amok-bordet". Det mest oppsiktsvekkende med dette bordet var prisen kr. 100,-. Ellers endte alle prisene på 99,00. Noen sogar på 99,95.
Går du gaten til endes begge veier, er du garantert ør i hodet. Det hele blir en graut av allverdens ting og tang.

Jeg var også innom et par av av Danmark mest renomerte fabrikker innen våpen/sportsfiske/friluft i to andre byer. Det var akkurat likt der- inne i butikkene. Ingen forsøpling utenfor, men til gjengjeld var det haug på haug med "utsorterede" varer, gule svære lapper og - 99 priser overalt innenfor. Det var knapt plass å bevege seg på uten å skubbe borti et eller annet.
Så i overflodssamfunnet matereilt sett er den uhellige treenighet følgende:  Fabrikken- butikken-søppelplassen. Og butikken og søppelplassen likner nå så mye på hverandre at man snart ikke kan se forskjell.
Og ettersom eierne av butikkjedene skal ha max utbytte fortest mulig, er det volum og omsetningshastighet som teller.  En dag må denne galskapen stoppe. Det er simpelthen ikke bærekraftig. I et stort perspektiv når det gjelder en sunnere framtid, må forbrukere basere seg på å bruke produkter som holder lenger. Og ikke glemme at moter kommer og går, mens stil og kvalitet varer leeenge og er trygg på seg selv.
Hvis jeg hadde vært ung i dag og fått beskjed om at jeg hadde kun to yrkesvalg for framtiden - og det var enten renovasjonsarbeider eller butikkbetjent, er jeg ikke i tvil om valget.  Mye mindre stress å være renovasjonsarbeider. Og sannsynligvis mye mer mening.