tirsdag 23. august 2011

AMERIKANERNE HAR IKKE MINSTE PEILING PÅ GEOGRAFI

Når det gjelder nasjonen USA glemmer vi europeere at dette egentlig er en geografisk enhet bestående av 50 stater (land) som er like forskjellige som landene i Europa.
 Den vanlige amerikaner er så geografisk navlebeskuet at mange av dem har aldri hørt om Texas(!) for ikke å snakke om New Hampshire. Den geografiske kunnskapsløshet i USA er legendarisk, men sandelig ligger vi ikke så meget bedre an i Europa. Eksempelvis opplevde jeg på Korsika at Norge var totalt ukjent.

Imidlertid opplevde jeg noe i Big Valley , Pennsylvania, USA i 1999 som tar prisen. Jeg skulle besøke Amishfolket og hadde tatt inn på et motell i dalen. Damen i resepsjonen var rundt 150 cm høy, veide sannsynligvis 150 kilo og hadde en ekstrem humørfyllt utstråling.
Hun spurte ved innsjekking hvor jeg kom fra. Jeg svarte: Norway!  Det var et navn hun aldri hadde hørt før. Jeg prøvde da å forklare at det var et av landene i Skandinavia. Dette navn var også ukjent.
Jeg prøvde tålmodig å forklare at det var nord i Europa. Europa? Nei, det hadde hun heller aldri hørt om. Da hun så at jeg var litt oppgitt, utbrøt hun smilende: " Europa! Men det må jo være en by i Australia!"

På dette stadium må jeg ha forståelse for at hun imponerte meg veldig ved å demonstrere at hun hadde hørt om Australia laaangt fra USA.

Til orientering finnes det folk fra Rogaland som  knapt vet hvor Egersund er lokalisert i fylket. Kan du som leser dette blogginnslag plassere Sauda på et navneløst kart over Rogaland? Det skal ikke være enkelt.