torsdag 11. august 2011

Hvorfor jeg alltid bruker bilbelte og absolutt ikke sykkelhjelm

På disken har jeg en tegning av 3 gutter som bygger et hus med Legoklosser. To av dem har hjelm, mens den tredje som nettopp har satt seg, har ikke. Hvorpå en av de to med hjelm roper : "Pappa! Per bygger Lego uten hjelm!"
Hvis sikkerhetsfanatikerne hadde fått regjere Norge fullstendig ville vi alle måtte gå med hjelm hele tiden- ute og inne. Det var alltid en sjanse at noe kunne tilstøte vårt hode.
Først litt om bilbelte. Jeg ville følt meg like naken i en bil uten å bruke belte som jeg ville følt meg på gaten uten en tråd. Så her er det helt på sin plass med et påbud på samme måte som det er forbudt å røyke på steder hvor andre blir sjenert. Faktisk burde det ikke være mulig å få starte en bil uten at bilbelte var tilkoblet. Dokumentasjonen av den livsbesparende effekten ved hjelp av bilbelter er helt udiskutabel.
Men når det gjelder dokumenterte  effekt av sykkelhjelmer er den så tvilsom at som medisin ville den ikke blitt godkjent. Det er greit nok at unger og racersyklister bruker det. Men for hverdagssyklister kan det være faktisk en risiko. Når bilistene ser syklister med hjelm kjører de nærmere dem  i en slags oppfatning at blir syklistene kjørt ned, så har de iallefall hjelm!
Bruken av hjelm i Danmark anslås til å ligge rundt 11 prosent. I Nederland er det så ørlite at det for statistikkens skyld oppgis til 0,1 prosent.  I Norge bruker halvparten sykkelhjelm.
Enhver som har vært i Danmark og Nederland kan jo med egne øyne se at dette er helt andre sykkelland enn Norge. I de to førstnevnte landene foregår bortimot 30 % av alle reiser med sykkel. I Norge knapt 5 %. Dette misforholdet skyldes at Danmark og Nederland er relativt flate og her brukes "gammeldagse " sykler med pedalbrems og hvor du sitter normalt. I Norge er det stressykler som dominerer og landskapet er et helt annet.

Da jeg var sprek og trente med min racer brukte jeg alltid hjelm grunnet farten. Nå sykler jeg med min kjære damesykkel Anna Lovinda og hjelm er helt unødvendig. Like unødvendig som hjelm til joggerne.
Vi som var barn på 50 tallet brukte ikke sykkelhjelm. Og det var like lite dødsfall blandt syklende barn den gangen som det er i dag blandt syklende barn med hjelm.
Men la oss få en lov som tilsier at når barn leker med Legoklosser så skal hjelmen være på. De kunne jo begynne å kaste klosser på hverandre!